Nature
Paardenboemen, meer dan je denkt:
Paardenbloemen, daar kijk je niet echt van op maar... je kunt er ontzetten veel mee.
Ik heb wat informatie gevonden over de werking van paardenbloemen, en geloof me, je kunt er heel wat mee!
Tegen wratten: Je kunt het witte melksap van de stengel gebruiken om wratten mee aan te stippen; zo verwijder je wratten met een natuurlijk medicijn.
Paardenbloem tegen puistjes
De melk uit de plant is een goede puistjesbestrijder. Pers wat sap uit de steel en breng de paardenbloemenmelk vervolgens rechtstreeks aan.
Als gezond eten: In het blad van de paardenbloem zitten heel veel gezonde stoffen. In het blad zitten vele fytonutriënten. Er zitten de vitaminen A, B1, B2, C, E, choline en carotenoïden in. Qua mineralen bevat het blad ijzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, silicium, fosfor en koper.
Paardenbloem is goed voor de lever, spijsvertering, vochtafdrijvende werking.
Paardenboementhee:
Een paardenbloemthee maak je van jonge blaadjes en bloemen die je in het voorjaar oogst en droogt.
Neem 1 theelepel gedroogd kruid op 1 kopje water en drink hier per dag enkele koppen van. Deze thee is een goede reiniger in het voorjaar; het versterkt de gal en leverwerking en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Verder werkt het diuretisch bij nieraandoeningen, artrose, jicht en reuma.
Recept paardenbloemsalade
Ingrediënten:
Paardenbloemenblad voldoende voor een salade
1/8 kopje extra vierge olijfolie en een kwart kopje azijn
1/8 kopje water
Een eetlepel suiker
¼ theelepel knoflookzout
¼ theelepel uienzout
Bereiding:
Was het paardenbloemenblad en laat het dan goed uitlekken. Maak een dressing van de bovenstaande ingrediënten en voeg er voor een extra bite nog een beetje mosterd aan toe. Zorg dat de suiker helemaal is opgelost. Leg de salade op een bord en besprenkel deze met de dressing.
Wortels in de winter als groente
De wortels worden gedroogd gebruikt voor paardenbloemkoffie. Ze kunnen ook vers als groente worden gegeten. Verzamel de wortels van oktober tot mei. Schil de wortel en kook ze als groente.
Bron: plazilla.com